Reseptejä

Aapron jauhelihapapupata

Tarvikkeet:

2 kg Sika-Nauta jauhelihaa

4 prk Valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

1 valkosipuli

500 g pekonia

suolaa ja pippuria (jos muistit ottaa mukaan)

Lisäksi: Makaronia, juustoa ja ketsuppia

Kuumenna kattilassa riittävästi vettä ja ripaus suolaa. Kun vesi kiehuu, lisää sinne makaronit ja anna kypsyä pussin ohjeen mukaan. Makaronien poristessa voit valmistaa padan.

Pilko valkosipuli isoon pannuun. Ruskista pekoni ja jauheliha isossa pannussa. Mausta. Lisää valkoiset pavut ja hauduta hetki.

Tarjoilu: Laita lautaselle kauhallinen makaronia ja päälle kauhallinen pataa. Jos pidät juustosta ja ketsupista, laita annoksen päälle niitä.

Valmistamiseen tarvitaan: paistinpannu, kattila, paistinlasta ja kauha.

 

Tosinopee nakkikeitto (10:lle)

Nimensä veroisesti nopea ruoka valmistaa.

Tarvikkeet:

1 kg nakkeja

2 kg pakastettuja keittojuureksia, joissa mukana myös perunaa

Pari liemikuutiota

Vettä

Kuumenna vesi kattilassa. Laita sekaan liemikuutiot ja anna liueta. Laita sekaan juurekset. Pilko mukaan nakit. Keitä kunnes juurekset ovat sopivan pehmeitä.

Valmistamiseen tarvitaan kattila, kauha, veitsi ja leikkuulauta.

 

Jormaspydäri (1:lle)

Oikeaoppinen Jormaspydäri valmistetaan nuotiolla käyttäen apuna itsetehtyä paistinlastaa. Öljyn syttymiseen on hyvä varautua. Määrät ovat viitteellisiä ja tarvikkeita varataan sen mukaan miten paljon haluaa syödä.

Tarvikkeet:

2 rkl öljyä

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

2 porkkanaa

3 perunaa

200g kinkkua, makkaraa tai mitä vaan lihan tapaista, mitä repusta sattuu löytymään

chiliä

suolaa

1 Kananmuna

Lisäksi: Ketsuppia ja sinappia

Pilko kasvit ja liha (tai vastaava). Kuumenna pannu ja öljy nuotiolla. Älä sytytä öljyä palamaan. Laita kaikki pannuun ja paista kunnes porkkanat ovat kypsiä. Laita spydäri lautaselle ja paista kananmuna. Nosta kananmuna lautaselle. Mausta lisää jos huvittaa.

Huom!: Pannu ja öljy ovat todella kuumia. Öljy voi myös syttyä tuleen. Palavaa öljyä ei missään nimessä saa sammuttaa vedellä. Vesi roiskii palavan öljyn sinun ja ystäviesi päälle. Palavan pannun voi esimerkiksi nostaa sivuun jäähtymään. Öljyä on niin vähän, ettei pannu pala kauaa.

Valmistamiseen tarvitaan: puukko, kirves, nuotiopannu, tulukset, polttopuita (ja itse tehty paistinlasta).

 

 Teräsbetoni (3:lle)

Teräsbetoni on partiotaitokisojen ja riihitysten klassikko, jonka avulla selviää isommastakin nälästä helposti ja aika kevyellä kantamisella.

Tarvikkeet:

Perunamuusijauhoa

Nakkipaketti

Vettä

Laita retkikeittimen isoon kattilaan kuumenemaan vähemmän vettä, kuin muusijauhonpakkauksen ohjeessa käsketään. Lisää muusijauho, kun vesi kiehuu. Keittele tiukka perunamuusi. Lisää nakit ja sammuta keitin, kun muusi on kypsää. Nakkeja voi pilkkoa syömisen helpottamiseksi. Anna nakkien lämmetä ennen syömistä. Teräsbetonista saa maukkaampaa ja kauniimpaa, jos sinne lisää jotain luonnon antimia. Esimerkiksi puolukat ja voikukan- tai koivun lehdet sopivat hyvin.

 

Valmistamiseen tarvitaan: Retkikeitin, polttoainetta, kattila ja lusikka.

 

Räiskäleet (6:lle)

Räiskäleet eli lätyt eli letut ovat herkkua leirinuotion lämmössä.

Tarvikkeet:

1 l vettä

2 dl maitojauhetta

1 tl suolaa

2 kananmunaa

1rkl ruokaöljyä taikinaan ja paistamiseen lisää

6 dl vehnäjauhoja

Hilloa

Taikina: Mittaa pakkiin tai muuhun sopivaan sekoitusastiaan litra vettä. Kippaa maitojauhe sekaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää suola, munat ja öljy. Sekoita. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna vetäytyä hetki.

Paistaminen ja syönti: Laita nuotiopannuun vähän öljyä ja kuumenna nuotiolla. Kaada kuumaan pannuun sopivasti taikinaa ja tasoita se lätyksi kallistelemalla pannua. Paista alapuoli kullanruskeaksi ja käännä. Paista toinenkin puoli kullanruskeaksi. Kippaa lätty lautaselle, lusikoi hilloa päälle ja syö. Toista paistaminen ja syönti vaihdellen syöjää kunnes taikina on loppu.

Huom!: Pannu ja öljy ovat todella kuumia. Öljy voi myös syttyä tuleen. Palavaa öljyä ei missään nimessä saa sammuttaa vedellä. Vesi roiskii palavan öljyn sinun ja ystäviesi päälle. Palavan pannun voi esimerkiksi nostaa sivuun jäähtymään. Öljyä on niin vähän, ettei pannu pala kauaa.

Valmistamiseen tarvitaan: nuotiopannu, paistinlasta, kenttäpakki (tms. astia), vispilä, puukko, kirves, tulukset, polttopuita.

———————————————–

Smäderöllin Bravuuri

   Kalaruoka joka sopii monelle!

Tarpeet: Vettä, makaronia, säilyketonnikalaa (hiutaleita vedessä/öljyssä on helppo), ruokakermaa + mausteet. Suolaa ja vaikka myös pippuria. (HUOM. Useimmissa halpa-tonnikalapurkeissa ei ole vetoavaajaa, joten muista purkinavaaja, ettet joudu käyttämään puukkoa avaamiseen.)

Viimeksi tehty satsi

1200 g makaronia, viisi purkkia tonnikalaa, neljä desilitraa ruokakermaa. Suolaa ja muita mausteita oman suun mielipiteen mukaan.

Keitä makaroni. Kun se on kypsää voit vähentää lämpöä, ja kaataa mahdolliset liialliset vedet pois. Kaada kattilaan ruokakerma, ja keitä pieni hetki samalla soossia sekoittaen. Ota nyt koko höskä sivuun ja kaada sekaan tonnikalat ja mausteet. Sekoita runsaasti ja näin Smäderöllin Bravuuri on valmis.

Makaronipaketin mukaan 1200 G riittää 12 hengelle, ja luku on aika tosi. Joskin viimeksi syöjiä oli kahdeksan mutta annoskoot olivat suuria. Smäderöllin Bravuuri on riittoisaa ja annos livahtaa helposti liian suureksi.

Valmistamiseen tarvitaan: Kattila, soppakauha tai lasta, ja purkinavaaja jos säilyketölkeissä ei ole avaajaa itsessään.